Ons pand mag vooral niet gewoontjes of voorspelbaar worden”

Ik ken maar weinig ontwerpers die geen vreugdedansje (willen) doen als ze een opdrachtgever dit horen zeggen. Ik stond dan ook te popelen om aan een ruimtelijk ontwerp voor het interieur van Luijtgaarden te beginnen.

 

 

Wetten, regels en bestemmingsplannen

“Luijtgaarden: Bij Koninklijke beschikking Hofleverancier. Al meer dan 100 jaar het handelshuis voor hellende daken.”  Na die ruim 100 jaar was Luijtgaarden uit zijn jasje aan de Kreekdijk in Standdaarbuiten gegroeid: het was tijd voor een nieuw pand.

Nog maar nét begonnen aan dit avontuur, stak er een flinke uitdaging de kop op: de wet- en regelgeving van het gebied. Omdat de locatie van het pand zich in agrarisch gebied bevindt, moest het volgens de bestemmingsplannen ook een zodanige uitstraling krijgen. En een agrarische uitstraling was nou net wat Luijtgaarden níet wilde met het nieuwe pand…

Na flink wat gesteggel, kwam er daarom een plan B: de kaders van de wet- en regelgeving toch optimaal proberen te benutten om de buitenste schil van het pand  toch nog zo stijlvol mogelijk te maken.

Na vele aanvragen was er uiteindelijk de ruimte om een kleine uitbouw aan de voorgevel te maken en kwam er een norm voor de maximale hoeveelheid ramen. De ramen, schuifdeuren en zonwering werden daarmee de elementen aan de buitenzijde van het pand waarin extra is geïnvesteerd om de buitenkant nog zoveel mogelijk klasse te geven. Verder bleef het bij simpele rechte vormen en damwand platen als basismateriaal. 

Binnen versus Buiten

Door dit proces werd de buitenste schil van het nieuwe pand een product van wetten, regels en bestemmingsplannen. Om er voor te zorgen dat het nieuwe pand tóch bijzonder genoeg werd, werd mijn opdracht het creëren van een wauw effect aan de binnenkant. De simpele constructie van de buitenkant moest de schil worden van een verrassend en sprekend interieur. Hierna zou de landschapsarchitect met zijn ontwerp binnen en buiten elkaar uiteindelijk laten versterken.

Het interieur moest dus iets worden wat je niet verwacht als je ‘aan de dijk naar de pannenboer met gebruikte dakpannen gaat”. Maar wat voor uitstraling heeft dat dan precies? We  
definieerden hiervoor een aantal sleutelwoorden en daarbij passende beelden.

 

Een werkplek met het oog op de toekomst

Er zijn tal van verschillende studies en onderzoeken gedaan naar hoe de juiste werkomgeving werknemers optimaal laat functioneren. Er zijn een aantal ruimtelijke factoren die hier een belangrijke rol in spelen:

 

- Daglicht en verlichting

- Klimaat

- Kleur en materiaal

- Omgevingsgeluid

- Technische voorzieningen

- Hoe opgeruimd je werkplek is

 

Een werkplek die biedt wat je werknemers nodig hebben, zorgt ervoor dat ze beter kunnen samenwerken met elkaar, partners en klanten, waardoor creativiteit en innovatie worden gestimuleerd.

 

Bij het ontwerpen van het interieur voor Luijtgaarden hebben we 2 belangrijke gebruikersstromen als focus genomen: medewerkers (intern) en klanten.

 Verschillende soorten werkplekken

 

Met deze 2 belangrijke groepen als uitgangspunt, begonnen we met een  inventarisatie van alle activiteiten in het gebouw.  

 

Door kritisch te kijken en luisteren, bleek dat er in het plan behoefte was aan verschillende soorten werkplekken:

 

- Individuele plekken – om te focussen

- Plekken om te ontmoeten – interactie, om te delen, ontspannen

- Plekken om samen te werken – om te delen, verbinden, inspireren

 

 

Deze verschillende manieren van werken zijn vertaald naar ruimtelijke vormen zoals een doorlopend werkblad op bar hoogte langs de gehele voorzijde van de eerste verdieping voor ‘een snelle zit’ en een grote ronde balie in de entree waaraan de klant optimaal geholpen kan worden.

 

 

Ruimte voor de toekomst

 

Omdat Luijtgaarden zich de komende jaren zal blijven ontwikkelen, is er in het plan rekening gehouden met een relatief gemakkelijke uitbreiding richting de achterzijde van het pand. Zo kan er met een minimale bouwkundige ingreep gemakkelijk kantoorruimte worden gewonnen. Op deze manier kreeg de toekomst de ruimte zonder het totaalontwerp aan kracht te laten verliezen.

 

Een ruimte om niet zomaar te vergeten

 

Het interieur bevat een aantal opvallende ruimtelijke ingrepen. We wilden dan ook niet op safe spelen, maar een plek maken die je na je bezoek niet zomaar vergeet. 

 

Wanneer je binnen komt valt meteen de grote hoeveelheid daglicht op; door een deel van de verdiepingsvloer weg te halen, kan het daglicht door de grote ramen diep de entree in stromen.

Ook is hierdoor uitzicht ontstaan op het kloppende bourgondische hart van de eerste verdieping: de bedrijfskantine. Met een groot robuust keukenblok en een flinke opbergwand de perfecte plek voor een goeie kop koffie, lekkere lunch of de VrijMiBo.

 

 

De proporties van de vide zijn gebaseerd op de maten van de architectonische maatvoering van het gebouw:

 Een ander element in de entree dat direct opvalt, is de ruim 4 meter hoge showkast voor dakpannen. Je komt hier niet in een standaard showroom met uitgestalde dakpannen waarbij je je geen raad weet waar te beginnen, maar in een spannende bibliotheek van dakpannen waarin je weleens zou willen rondneuzen.

 

In het hele pand is gebruik gemaakt van LED verlichting. In het interieur is gebruik gemaakt van 2 soorten armaturen: spots en lichtpanelen.

 

De spots dienen als accent verlichting voor bijvoorbeeld de grote showkast of bijzondere architectonische elementen zoals een mooie stalen steunbalk die wat extra aandacht verdiend.

Deze lichtpanelen zijn in lichtintensiteit en kleurwarmte naar behoefte in te stellen. Om ervoor te zorgen dat op alle plekken voldoende licht aanwezig is, zijn de panelen niet direct aan het plafond bevestigd, maar omlaaggehaald met staalkabels.

 

Mocht de indeling van de ruimte in de toekomst veranderen, dan kan de verlichting mee veranderd worden: door het hele pand is een grid van kabelgoten opgehangen met hieraan de armaturen die zo gemakkelijk verplaatst kunnen worden.

 

Tot slot is er ook aan de akoestiek gewerkt. Met beneden een plafond van bijna 5 meter hoog en boven een schuif aflopend dak was het nodig hier eens goed in te duiken.

 

Uiteindelijk zijn boven op de gebruikelijke manier het plafond en de wanden met gipsplaat en glaswol geïsoleerd. Beneden is geëxperimenteerd met akoestische tegels gemaakt van glas. Het plafond is hiermee bekleed en daarna geschilderd in de juiste kleur. Dit heeft, in tegenstelling tot het 'ouderwets isoleren',  een fantastisch effect op de hoeveelheid omgevings- rumoer in het pand. Een zeer geslaagde proef dus.

 

 

Dankwoord

 

Bij het ontwerp en de realisatie van het nieuwe pand van Luijtgaarden zijn vele betrokkenen geweest.  Daarom wil ik iedereen bedanken, die in welke vorm dan ook, heeft meegeholpen aan het slagen van dit ‘project’. Maar enkele mensen toch in het bijzonder:

 

Allereerst Kees; dank voor je gastvrijheid en bezielende visie en leiding in dit project.

Bedankt ook voor het vertrouwen en de vrijheid die ik kon nemen in het ontwerpproces.

 

Daarnaast ook Carola: waarbij ik áltijd terecht kon met al mijn vragen, hoe onbelangrijk deze soms ook leken.

 

Tot slot bedankt ook Paul voor de fijne samenwerking.